Otwieramy nową restaurację – jak ubrać pracowników?

kelnerka podająca zamówienie

Otwarcie własnego biznesu, to zawsze spore koszta poniesione przez właściciela. Nie inaczej jest w przypadku otwarcia nowej restauracji. Jednym z obowiązkowych wydatków jest zakup odzieży roboczej dla pracowników takich jak na przykład fartuchy czy zapaski kelnerskie. Co powinno znaleźć się wśród pracowniczych ubrań? Sprawdźcie nasze podpowiedzi!

Jakie ubrania dla kucharzy?

W myśl zasad opisanych w Kodeksie pracy, użytkownicy sami mogą zakupić swoją odzież roboczą, gdy nie pracują przy obsłudze maszyn lub materiałach mogących spowodować skażenie odzieży. Kucharze na szczęście nie należą do tego grona i mogą sami wybrać w czym chcą pracować, a pracodawca musi zwrócić im poniesione koszta. Gdy sam kupuje, musi pamiętać o fartuchach, zapaskach, bluzach i spodniach kucharskich, a także czapce, by w potrawach nie znalazły się włosy. Może zamówić oczywiście nadruk na odzieży kucharskiej.

Co założy kelner?

Kelner oczywiście nie musi posiadać specjalnych spodni, bo najczęściej zakrywa je zapaską. Natomiast górną część stroju powinien zapewnić pracodawca. Najlepiej by ubiór był jednolity, na przykład koszulka z logo firmy lub tak zwana polówka. Kelner musi mieć swobodę ruchu, więc jeśli nie otwieramy bardzo eleganckiej restauracji, lepiej postawmy na coś z krótszym rękawem.

Co z promotorami?

Jeśli w centrum miasta zatrudnimy osobę, która ma zachęcać gości do odwiedzenia naszego lokalu, także powinna ona wyróżniać się pośród innych ludzi, w głównej mierze ubiorem. Musi więc posiadać koszulkę, bluzę lub kurtkę z logo, a gdy kropi deszcz, dodatkowo parasol.

Z kolei firmy sprzątające z reguły posiadają własny sterylny ubiór, dlatego im nie musimy go zapewniać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *